In 2023 heeft de werkgroep Duurzaamheid de energiesituatie in ons dorp in kaart gebracht met een enquête. We hebben toen ook de interesse in een energiecollectief gepeild. Lees meer over de resultaten van de enquête.

In 2024 zijn we aan de slag gegaan met de uitkomsten en ideeën uit deze enquête. Als eerste hebben we samen met een aantal inwoners de mogelijkheid verkend van een Burgerinitiatief Energie HLS. We hebben toen een initiatiefgroep opgericht om een en ander verder uit te werken. Een verslag  vind je HIER.

Op de Burendag in september presenteerde de initiatiefgroep het resultaat van haar werk: WoonWijzer Heilig Landstichting. De initiatiefgroep vormt het WoonWijzer-team.

WoonWijzer Heilig Landstichting wil bijdragen aan een ‘aardgasvrij’ dorp door:

  • De bewoners te helpen met individuele adviezen,
  • Collectieve initiatieven ontplooien,
  • Speciale avonden over specifieke onderwerpen te organiseren,
  • Deskundigheid en expertise te ontwikkelen en met elkaar te delen,
  • Samen te werken met belangrijke partners, zoals de woningbouwcorporatie, bedrijven en de gemeente Berg en Dal.

WoonWijzer Heilig Landstichting is van en voor bewoners van ons dorp, die hun woning willen verduurzamen, of al een eind op weg zijn met verduurzaming.

Duurzaamheidsagenda

Je vindt hieronder de activiteiten voor de komende maanden

Januari: Uitvoering van de energiescans die zijn gewonnen tijdens de Burendag, eind september.

13 en 28 januari: in twee woningen gaan we met een infraroodcamera een warmtescan maken

Februari: Tijdens de Duurzame Huizenroute wandelen we met kleine groepjes langs huizen die al een en ander hebben gedaan aan verduurzaning

Maart/april: Tijdens een informatieavond in de Bosduivel komen onderwerpen aan de orde, als subsidies en financiering, de haalbaarheid van een warmtenet, waterzijde inregelen  en praktische problemen met isoleren van woningen in Heilig Landstichting en hoe die op te lossen.