De luistercursus najaar 2023 bestaat uit 8 bijeenkomsten. Naast een ochtendcursus (van 10:00 – 12:00 uur) wordt ook een middagcursus (van 14:00 – 16:00 uur) gegeven.
Programma:
1: 27-09 2023 Een componist; Rachmaninov 1
2: 04-10 2023 Een componist Rachmaninov 2
pauzeweek
3: 18-10–2023: Een componist: Rachmaninov 3
4: 25-10-2023: Een componist; Rachmaninov 4
pauzeweek
5: 08-11-2023; Een thema: Dansen met Bach
6: 15-11–2023; Een thema: Dansen met Bach
pauzeweek
7: 29-11–2023; Een thema: Dansen met Bach<
8: 06-12–2023; Een werk: Berlioz - L’enfance du Christ
Plaats: De Bosduivel, Zaal 3, Joanneslaan 4, 6564 AH Heilig Landstichting. Parkeren kan op het parkeerterrein rechts van De Bosduivel aan de Johanneslaan nr. 2. Daar bevindt zich ook de hoofdingang.
Informatie en inschrijven via Gerard op het Veld, telefoon: 0642348291 (ook op Whattsapp en Signal)
Gerard op het Veld, cursusleider: Al sinds 2010 organiseert Gerard luistercursussen. Hij is afgestudeerd in de Muziekwetenschappen en werkt als muziekrecensent bij de Gelderlander. Daarnaast is hij bestuurslid voor artistieke zaken bij de ‘Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek ‘en bestuurslid voor concertprogramma’s bij de ‘Vrienden van de Vereeniging’.
Toelichting:
1. Sergei Rachmaninov (4 cursussen)
Dit jaar vieren we de 150ste verjaardag van de Russische componist Rachmaninov.
Hij was misschien wel de meest complete componist van de afgelopen 150 jaar. Hij is iemand die op het hoogste niveau opereerde in drie verschillende disciplines: dirigeren, componeren en pianospelen. Voorbeelden van grote instrumentalisten die geweldige dirigenten werden, zijn te talrijk om op te noemen, maar weinigen bereikten ook dezelfde uitzonderlijkheid als componist. Er zijn talloze pianisten die ook componist waren, maar hoeveel waren ook beroemde dirigenten? Ten slotte heeft men moeite om een componist te noemen die even succesvol was als dirigent en als internationaal concertpianist.
Voor velen betekent Rachmaninov zijn Tweede pianoconcert, een van de meest geliefde werken in de hele klassieke muziekcanon, en verreweg zijn meest gespeelde en opgenomen werk. Publiek over de hele wereld is er dol op vanwege de weelderige orkestratie, de reeks gedenkwaardige thema’s en de pure, overweldigende emotie van dit alles.
Voor anderen betekent Rachmaninov de eerste tophit uit de geschiedenis, nl. de Prelude in cis-klein, die de jonge componist voor een paar roebels aan een uitgever verkocht. Het maakte hem wereldberoemd, maar het werd uiteindelijk een molensteen toen het publiek erop stond dat hij het in elk recital speelde. Minder bekend, maar zeer de moeite waard zijn orkestwerken als Het Dodeneiland en De Klokken.
Niet iedereen denk bij Bach aan iemand die geraffineerde huppelpasjes maakt. Toch zijn dansen in allerlei vormen en ritmes een grote inspiratiebron voor Bach geweest. Het gaat dan om gestileerde dansen die als volksdansen zijn begonnen, maar die uiteindelijk via het Franse hof tot kunstmuziek zijn verheven. Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan en hoe Bach al deze dansen vervolgens heeft gebruikt in zijn wereldse en zelfs in zijn religieuze muziek, dat wordt in 3 cursussen uit de doeken gedaan. Er zullen daarin heel wat hoogtepunten uit zijn oeuvre voorbij komen zoals de indrukwekkende chaconne.
In het voorjaar van 2024 komt er nog een vervolg op dit dansfeest in hoeverre hebben dansen de componisten nà Bach geïnspireerd? Er blijkt ook in de 19e, 20e en 21e eeuw aanstekelijk veel gedanst te worden in de klassieke muziek
3. Een bijzonder werk: L’enfance du Christ van Hector Berlio (1 cursus)
Het behoort niet echt tot de categorie Kerstmuziek, omdat het gaat om een belangrijk voorval dat pas nà de geboorte van Christus plaats vond, namelijk de kindermoord in Bethlehem en de vlucht naar Egypte. Herodus liet alle pasgeborenen doden, omdat een voorspelling hem had verteld dat er in zijn land een nieuwe koning was geboren. Berlioz heeft op basis van dit gegeven een schitterend oratorium gecomponeerd, waarvan de muziek onvergetelijke momenten bevat. Toch nog een kerstgevoel.