Cursus Luisteren naar Muziek, voorjaar 2024

De luistercursus voorjaar 2024 bestaat uit 8 bijeenkomsten. Naast een (woensdag) ochtendcursus (van 10:00 – 12:00 uur) wordt ook een middagcursus (van 14:00 – 16:00 uur) gegeven.

Programma

1: 31-01 2024: Een Thema: Muziek voor koning en keizer
2: 07-02 2024: Een Thema: Muziek voor koning en keizer
pauzeweek
3: 21-02 2024: Een Thema: Muziek voor koning en keizer
4: 28-02 2024: Een Thema: Muziek voor koning en keizer
pauzeweek
5: 13-03 2024: Een Componist: Il Caro Sassone: Georg Friedrich Händel
6: 20-03 2024: Een Componist: Il Caro Sassone: Georg Friedrich Händel
pauzeweek
7: 03-04 2024: Een Componist: Il Caro Sassone: Georg Friedrich Händel
8: 10-04 2024: Een werk: Henri Purcell: Dido and Aeneas

Plaats

De Bosduivel, Zaal 3, Joanneslaan 4, 6564 AH Heilig Landstichting. Parkeren kan op het parkeerterrein rechts van De Bosduivel aan de Johanneslaan nr. 2. Daar bevindt zich ook de hoofdingang.

Aanmelden

Per mail: klik op Gerard op het Veld,  Per telefoon: 06-42 34 82 91 (ook op Whattsapp en Signal)

Over Gerard op het Veld, cursusleider

Al sinds 2010 organiseert Gerard luistercursussen. Hij is afgestudeerd in de Muziekwetenschappen en werkt als muziekrecensent bij de Gelderlander. Daarnaast is hij bestuurslid voor artistieke zaken bij de ‘Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek ‘en bestuurslid voor concertprogramma’s bij de ‘Vrienden van de Vereeniging’.

Toelichting 

1.Muziek voor koning en keizer  (4 cursussen)

In eerste instantie denk je hier aan muziek als opdracht gegeven door koningen en keizers aan grote en bekende componisten. Het betreft muziek ter gelegenheid van de geboorte van een vorstelijk kind of van het overlijden van een vorst. Maar dé opdracht bij uitstek was en is natuurlijk muziek tijdens een kroning. Daar kon en moest je als componist groots uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan de Krönungsmesse van Mozart. Naast gelegenheidscomposities is er muziek die over koningen, koninginnen of keizers gaat of er een relatie mee hebben, zoals bijvoorbeeld het Keizerkwartet van Haydn met de beroemd geworden hymne. Dan is er ook nog de opera, waarin vorsten nogal eens een hoofdrol spelen, zoals tsaar Boris Goedonov van Moessorgsky of de Tudor-opera’s van Donizetti.

In drie cursussen over dit onderwerp geven de mogelijkheid om allerlei aspecten van koninklijke muziek te behandelen. Als afsluiting van dit thema volgt op de laatste cursusdag de beroemde opera over een koningin, nl. Dido van Carthago.

2.Il caro Sassone. Overe Georg Friedrich Händel (3 cursussen)

Drie cursussen zijn natuurlijk te weinig voor deze grootheid. Daarom komt hij bij het thema ‘Muziek voor koning en keizer’ ook al aan bod.

In hetzelfde jaar geboren als Bach, 1685, zelfs aardig in de buurt,  heeft Händel zijn grote leeftijdsgenoot, met wie hij vaak vergeleken wordt, nooit ontmoet. Toch is dat niet zo vreemd. Bach heeft het buitenland nauwelijks opgezocht, terwijl Händel al vroeg naar het buitenland vertrok. Eerst naar muziekland Italië, waar hij meteen grote successen oogstte en op handen werd gedragen (Il caro Sassone). Daarna moest hij terugkomen naar Hannover om vrijwel meteen weer naar Engeland te vertrekken. Daar is hij de rest van zijn leven gebleven en had hij er grote successen. Eerst met zijn opera’s. Totdat de elite ineens genoeg begon te krijgen van opera’s in het Italiaans. Händel voelde de tijdgeest feilloos aan en schakelde meteen over op een ander genre, namelijk het oratorium. Zijn oratoria waren nu in de volkstaal, het Engels, zodat hij ook nog eens een nieuw publiek aanboorde. Een schot in de roos. Uiteraard beperkte hij zich niet tot de opera en het oratorium, maar componeerde hij ook vele andere werken zoals zijn concerti grossi. Zijn grote melodische inventiviteit zorgde ervoor dat al zijn muziek gretig aftrek vond. Met als hoogtepunt natuurlijk de Messiah.

3. Een bijzonder werk: Dido en Aeneas van Purcell (1 cursus)

De keuze voor dit werk is bepaald door het thema “Muziek voor koning en keizer”. In dit werk draait het namelijk om een koningin, Dido van Carthago, bekend uit de Aeneis van Vergilius.
Deze dramatische kameropera handelt over de heftige maar tijdelijke liefdesaffaire tussen de Trojaan Aeneas en koningin Dido. Omdat Aeneas wordt bevolen om te vertrekken – hij moet een stad stichten -, blijft Dido verdrietig achter en treurt om het verlies van haar geliefde.

Dido and Aeneas wordt vaak als Purcells meesterwerk beschouwd, en de sterfscène van Dido met de aria When I am Laid in Earth(Dido’s Lament), is een klassieke aria uit het barokrepertoire. Remember me…