ENERGIE

WARMTENET 

De werkgroep energie is allereerst op zoek gegaan naar de meest efficiënte manier om een collectieve voorziening voor de levering van warmte aan woningen in Heilig Landstichting te realiseren. De laatste stand van techniek is een Zeer Lage Temperatuur Warmtenet (ZLT). De werkgroep verzamelt de beschikbare technische en financiële informatie over zo’n netwerk. Vervolgens willen zij deze kennis delen met inwoners van Heilig Landstichting en gaan zij aan de slag om een breed draagvlak te realiseren.

Over de vorderingen 

In samenwerking met de gemeente zal binnenkort een onderzoeksopdracht “Haalbaarheid ZLT-bronnen Heilig Landstichting” worden gegeven. In dit onderzoek zal een ontwerp worden gemaakt waarbij de bron, de distributie en de opslag worden uitgewerkt. Er zal ook een financiële business case worden gemaakt. Het onderzoek wordt afgesloten met een eindrapport met conclusies en aanbevelingen.

ENERGIEBEDRIJF HLS

Naast het warmtenet wil de werkgroep Energie van de WoonWijzer een verkenning doen naar een ‘eigen’ Energiebedrijf HLS met als doel de best duurzame oplossing voor HLS te zoeken, waarin de bewoners (kunnen) participeren. De belangen van onze burgers staat hierbij op de eerste plaats. Het idee achter een energiebedrijf is om de energie die in HLS wordt opgewekt te delen met huishoudens die geen zonnepanelen hebben, en de overproductie tijdelijk op te slaan in een wijkbatterij. De verkenningen over deze collectieve voorziening zullen komende jaren verder vorm krijgen.

SIMULATIETOOL 

Samen met de gemeente Berg en Dal en een extern adviesbureau CE Delft gaan we onderzoeken welke strategieën het meest haalbaar zijn voor de verduurzaming van Heilig Landstichting. Door alle gegevens van het dorp (zonnepanelen, energiegebruik, gasgebruik, infrastructuur) met elkaar te combineren, krijgen we een idee welke oplossingen het meest effectief en rendabel zijn.