Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag… maak eens een Sedermaaltijd

In de opmars naar Pasen is het een leuke en mooie traditie om naar eeuwenoud Joods gebruik een sedermaaltijd te houden. Menige dorpsbewoner die nog bij Toon Rabou in de leer is geweest in de Communievoorbereidingen of Vormsel herinnert zich dit beslist en heeft deze traditie in ere gehouden.

Leuk om een dezer dagen met de kinderen te doen!

De sedermaaltijd bestaat uit het eten van ongezuurde broden en bittere kruiden en is uitgegroeid tot een maaltijd met als centrum de sederschotel, met ongezuurd brood (matse), een symbolisch bot van een lam, een gekookt en daarna gebraden eibittere kruiden (maror), maar ook zoet charoset. De maror staat symbool voor de onderdrukking van de Joden in Egypte, de matzes voor het feit dat ze overhaast uit Egypte moesten vertrekken, zonder tijd om het brood te laten rijzen[1]. De charoset staat voor het geluk na de bevrijding, maar de vorm van het gerecht doet juist denken aan het cement tussen de stenen waarmee de Joden als slaven voor de oude Egyptenaren steden zouden hebben gebouwd. Geen religieus voorschrift maar gewoon een gebruik, is het eten van dunne soep met matseballen tijdens de sedermaaltijd.

(bron: wikipedia).

Je kunt de sedermaaltijd ook “vertalen” naar een modernere versie:
1.  de matses blijft natuurlijk!
2. rucolasalade met wat peterselie en radijs in plakjes in een vinaigrette met wat zoutkristallen om de bittere tranen te symboliseren.
3. een kippeboutje of een lamsrack voor het vlees met een botje eraan;
4. i.p.v. charoset (een mengsel van appel, peer, rozijnen, vijgen, dadels, sinaasappelsap, zoete rode wijn, pijnboompitten en kaneel) : dadels en vijgen vullen met walnoten en/of een stukje appel.
5. en eitjes erbij koken of bakken.

Voor de kinderen: het is ook traditie dat de kinderen proberen een matses van de tafel te pikken zonder dat iemand het ziet en aan het einde van de maaltijd tevoorschijn te toveren! Daar staat wat lekkers tegenover natuurlijk! 

Eet smakelijk en alvast Fijne Paasdagen !

Caroline Wienen