Jac Maris, Gab Smulders en WOII van 14 sept t/m 17 nov in Ateliermuseum Jac Maris Heumen

 

Jac Maris, Gab Smulders en de Tweede Wereldoorlog

Van 14 september t/m 17 november 2019 is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling maakt deel uit van de grote Market Garden herdenkingen in onze regio.

De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op het leven van Jac Maris. Hij was actief in het verzet, werd geëerd in kringen van oud-verzetstrijders en kreeg na de oorlog vele opdrachten voor het maken van verzetsmonumenten. Het museum brengt met foto’s, kunstwerken en documenten deze bewogen fase uit zijn leven in beeld.

Heel anders is het verhaal van Gab Smulders, die een generatie jonger is. Hij beleefde de oorlog als jongetje van 9 tot 14 jaar, maar heeft de herinnering daaraan altijd meegedragen. In de jaren tachtig is hij de kunstenaar geweest die vorm heeft gegeven aan de diorama’s van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, die het bekende beeldje van de paratrooper maakte en van wie werk is geschonken aan generaal Gavin. Een aantal van zijn ‘oorlogswerken’ worden in het museum getoond.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek over Gab Smulders (prijs 15 euro). Het is geïllustreerd met 160 afbeeldingen. Een heel hoofdstuk is gewijd aan de vele werken die hij heeft gemaakt voor pastoor Rabou, voor de reisgidsen en parochieblaadjes van HLS.

Ateliermuseum Jac Maris

Looistraat 57

6582 BB Heumen

Geopend: woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.