Het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé.

Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 3 maart wordt het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé georganiseerd door Erfgoednet Berg en Dal, in samenwerking met Erfgoed Gelderland. Gastheer is de jubilerende Heemkundekring Groesbeek, die in 2023 haar vijftigjarig bestaan viert. 

Programma

Het thema van het geschiedeniscafé op 3 maart is: De omgang met het landschap in het Rijk van Nijmegen. Na een inleiding over de net verschenen uitgave ‘Verhaal van Gelderland’, laat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven zien hoe het Rijk van Nijmegen onderdeel is van het grotere verhaal van Gelderland. Toon Bosch, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland, vertelt vervolgens over de omgang met het landschap in deze regio gedurende de 18e eeuw: de worsteling met land en water in de stroomgebieden van Maas en Waal en het gebruik van bossen en heide in de hoger gelegen streken ten zuidoosten van Nijmegen. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de avond aan elkaar en gaat in gesprek met de sprekers.

Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen.

Bram den Boer, secr. Heemkundekring Groesbeek

Praktische informatie

Datum:  3 maart 2023

Tijd:  17:00-19:00 uur

Locatie: De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Koffie/thee, een consumptiebon en enkele kleine snacks krijgt u van de jubilerende Heemkundekring Groesbeek aangeboden. Een vrijwillige bijdrage voor de kosten, te deponeren bij het uitgiftepunt van koffie/thee, wordt zeer op prijs gesteld.

Aanmelden: U kunt zich tot uiterlijk 28 februari aanmelden via heemkundekringgroesbeek@gmail.com

Achtergrond: Verhaal van Gelderland. 

Met de ‘Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés’ kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland. We zoomen in op historische thema’s die relevant zijn voor de betreffende regio en we staan stil bij de publicatie van het boek Verhaal van Gelderland. De acht geschiedeniscafés zijn onderdeel van het veelomvattende project, waarin musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties samen met Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit en Omroep Gelderland het Verhaal van Gelderland vertellen. Centraal in het project staat de vierdelige boekpublicatie Verhaal van Gelderland, een populairwetenschappelijk overzicht van de geschiedenis van Gelderland van prehistorie tot nu. Erfgoed Gelderland en Gelderse historische verenigingen willen historisch geïnteresseerden betrekken bij de publicatie door middel van de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. De Nijmeegse boekhandel Roelants is deze avond aanwezig.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen