Heemkundewerkgroep: de orgels van de Cenakelkerk

Op  woensdagavond 12 november jl. hield de Heemkundewerkgroep een bijzondere presentatie in de Taborkapel van de Cenakelkerk. De avond werd speciaal daar georganiseerd omdat het onderwerp van de lezing “De orgels van de Cenakelkerk”  was. Frans Geertsen vertelde over het ontstaan en de geschiedenis van de orgels aldaar. Het eerste orgel werd ingewijd op 2e paasdag in 1948 door mgr.W. Mutsaers, bisschop van s’ Hertogenbosch.Met enthousiasme vertelde Frans over de bouw en de werking van de orgels.

Vervolgens werd het gezelschap welkom geheten in de kerk begeleid onder de klanken die geproduceerd werden door orgelpijpblazers uit de aanwezigen. Tom Smits, bekend als de Orgelwacht van Nijmegen,  ging achter het orgel zitten en liet zien hoe het orgel in de praktijk werkt. Al snel werd er uit het gezelschap een organist gehaald, Matthieu van der Burgh, die vol enthousiasme op het orgel ging spelen. Het werd een gezellige avond waarbij letterlijk en figuurlijk stil gestaan werd bij de mooie orgels van de Cenakelkerk.

Met de laatste klanken nog in de oren werd afscheid genomen van Frans en Tom en werden zij bedankt voor hun enthousiaste en humorrijke uitleg. Wij, liepen de eerste koude november nacht in na een heerlijke warme muzikale avond.

Over de orgels van de Cenakelkerk, historisch, muzikaal en technisch bezien, is een uitgave verschenen die u bij onze  Heemkundewerkgroep  kunt bestellen, prijs  € 5,-  U kunt een mail sturen naar fransgeertsen@planet.nl of heemkundewerkgroephl@orange.nl

Helma Nijenhuis

20141112_210605