Fins-Baltische Vergezichten door Festina Lente in Cenakelkerk

september 22 @ 15:30 - 17:30

- €18

Verrassend sprankelende koormuziek

Muziek uit de Baltische staten en Finland komt recht uit het hart. Koorzang is er een florerende traditie, waarmee de geschiedenis van de regio van generatie op generatie wordt overgebracht. De Finse en aanverwante talen worden behalve in Finland en Estland ook gesproken in de Russische grensgebieden. Ten tijde van de Sovjet-Unie speelde koorzang een belangrijke rol voor het behoud van de Baltisch-Finse cultuur.
Dankzij goede contacten met componisten en uitgevers in o.a. Riga, Tallinn en Helsinki kon dirigent Dirkjan Horringa een spannend programma samenstellen met prachtige recente werken van Urmas Sisask, Rihards Dubra, Veljo Tormis e.a. Het koor neemt het publiek mee in de magische wereld van de bossen, de meren en de volksgeschiedenis van de uitgestrekte Fins-Baltische landen. Ook de Kalevala, het uit 50 zangen bestaande Finse nationale epos en kern van het Karelische (nu Finse) erfgoed, heeft een plaats in het programma. Met verzen over o.a. het scheppingsverhaal, avonturen van helden, adviezen over het huwelijk en het brouwen van bier.

De half Finse Marja-Liisa van der Kolk zal het programma opluisteren met sfeervolle intermezzo’s, waarin ze zal vertellen en zingen. Daarbij zal ze ook een kantele bespelen, het oude Finse snaarinstrument dat een belangrijke rol speelt in de Kalevala. Ze gaat zelfs het publiek uitnodigen om samen met haar een stukje wisselzang uit de Kalevala te zingen. Kom genieten van deze Fins-Baltische vergezichten op zaterdag 21 september 20.15 uur Broederenkerk in Deventer, en op zondag 22 september 15.30 uur Cenakelkerk in Heilig Landstichting bij Nijmegen.

Concerten:

• Zaterdag 21 september 20.15 uur Broederenkerk in Deventer, Broederenstraat 18
• Zondag 22 september 15.30 uur Cenakelkerk in Heilig Landstichting bij Nijmegen, Pastoor Rabouplein 1

Entree:

€ 15 in de voorverkoop | € 18 aan de kerk | CJP, studenten € 12,50