Gepubliceerd

Published on december 18th, 2017 | by caroline wienen

0

Verslag Info avond over energie – 29 november 2017 (incl presentaties)

{Sculptuur op de foto hierboven is van Isaac Cordal: “Politicians discussing global warming” (Berlijn 2014)}

Op woensdag 29 november was er een zeer boeiende informatieavond in ons eigen Zaaltje over energiebesparing en over de diverse mogelijkheden die er zijn voor het opwekken van zonne-energie.

Gespreksleider Tiny Wigman van de werkgroep Duurzaamheid opende de avond met een hartelijk welkom aan alle 30 aanwezigen. Speciaal welkom voor de sprekers en wethouder Erik Weijers en de  nieuwe medewerker duurzaamheid van de gemeente Barry de Vries.

CV-tuning:         Klik hier voor presentatie cv tuning Joep vd Ven (pdf)

Joep van de Ven (CV-Tuning) is sinds 1995 actief met het inregelen en afstellen van bestaande cv installaties in woonhuizen en de utiliteitsbouw (scholen en bedrijven). Joep vertelde op een heldere en beeldende wijze hoe dat werkt. Je kunt er in woonhuizen gemiddeld 10% energie besparing mee bereiken en je huis wordt er comfortabeler van. Hoe werkt het? Door de radiatoren ‘waterzijdig’ in te regelen zorg je dat de warmte van het water alle radiatoren even goed bereikt. Anders kiest het water de weg van de minste weerstand en is de laatste radiator koud. Het is specialistisch werk, waarbij de kranen op de radiatoren natuurlijk een belangrijke rol spelen. Aan de hand van de radiatoren in ’t Zaaltje konden we dat direct zien en voelen! De naam van zijn bedrijf heeft Joep zelf bedacht in 1995 en ‘cv-tunen’ is nu zelfs een werkwoord geworden! Zeg maar een APK, maar dan voor de cv. Hoe zit het in uw huis met de warmteverdeling? En wilt u eerst besparen en dan pas investeren?  Laat dan uw cv-tunen en maak uw huis ook nog comfortabeler! Ga naar de site van Joep en aan de slag met je eigen woningdossier. www.cvtuning.nl

Holland gaat duurzaam: Klik hier voor presentatie Holland Gaat Duurzaam (pdf)

Willy Vos van ‘Holland gaat Duurzaam’ heeft sinds 9 jaar zijn bedrijf waarmee hij eén van de eersten was in de zonnepanelenbranche. Willy vertelde ons aan de hand van een powerpoint presentatie de ins en outs. Bijvoorbeeld dat zuid de ideale windrichting is en de stand van de panelen met een hoek van 30 graden de maximale zonne-energie opbrengst leveren, maar dat ook zonnepanelen op daken die op oost of west gericht zijn nog ruim voldoende energie leveren. Op een dak op het noorden worden door het bedrijf van Willy geen panelen geïnstalleerd. De installatie bestaat natuurlijk uit meer dan de panelen, onder andere een omvormer. Teveel geleverde stroom wordt terug geleverd aan het net en dat komt dan in mindering op je rekening: het zogenaamde ‘salderen’. Gevallen bladeren moet je er zeker wel afhalen! Onderhoud in verband met alg aangroei is nauwelijks nodig, want die krijgen niet gauw vat op de panelen, die van hard glas gemaakt zijn.
U kunt Willy uitnodigen voor een bezoekje bij u thuis om te adviseren (hij werkt niet op basis van satellietfoto’s). Willy biedt korting op de aanschaf als meerdere dorpsgenoten zonnepanelen kopen (tot 10% bij 10 deelnemers.
Interesse? Meld u tot 15 januari 2018 aan voor advies van Willy via een mail aan onze dorpsvereniging Heilig Landstichting dorpsvereniging@gmail.com dan geven wij uw naam door aan Willy en profiteert u samen van het voordeel.

Energierijck Berg en Dal: Klik hier voor presentatie Energierijck (pdf)

Jos van der Lint (Energierijck Berg en Dal) is al jaren actief op het brede terrein van duurzaamheid en het gezicht van het loket: duurzaam wonen plus voor persoonlijk advies. Jos legt uit hoe je als je om welke reden dan ook geen zonnepanelen op het eigen dak kunt leggen (bijvoorbeeld omdat je het niet mooi vindt, het dak in de schaduw ligt, of als je huis een monument is) er dan toch een mogelijkheid is om zonne-energie op te wekken en daarvan te profiteren. Door lid te worden van een energiecoöperatie kun je zonnepanelen kopen. De panelen worden via de coöperatie op een dak van een ander gelegd. Dit heet de Postcoderoos-regeling. Hieraan zijn belastingvoordelen gekoppeld en de provincie Gelderland subsidieert dit initiatief. Je gaat een contract aan voor 15 jaar en deelt in de opbrengst van de coöperatie. In heel Nederland groeit het aantal energie coöperaties met de week.
Voor onze gemeente is de coöperatie ‘Energierijck Berg en Dal’ op 27 november opgericht. Er zijn voldoende leden om ook in ons gebied met de ‘postcoderoos’ aan de slag te gaan.  Om lid te worden van de coöperatie meld je je aan en betaal je eenmalig €10,-. Op dit moment worden er nog de laatste afspraken gemaakt en zaken geregeld. In februari is het dan zover en kunnen de leden aangeven hoeveel panelen ze willen kopen.  Wil je meer weten: mail naar samen@energierijck.nl

Erik Weijers (Wethouderduurzaamheid gemeente Berg en dal) vertelde dat de gemeente de ambitie heeft om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat vraagt veel van inwoners, bedrijven en woningbouwcoöperaties. De gemeente stimuleert en geeft het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld in sporthallen, het zwembad, het gemeentehuis. Er is een ‘pop-upstore waarin voorlichting wordt gegeven over verduurzamen. Deze trekt rond: op dit moment staat hij in Millingen en over 2 maanden verhuist hij naar Beek. Vanaf 1 januari 2018 bestaat de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief geld te lenen voor investeringen (duurzaamheidslening) en er komt een nieuwe subsidieregeling vanuit de gemeente; de voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt.

Na de pauze was er tijd om naar believen te speed-daten met ieders favoriete aanpak, met mogelijkheden tot het maken van afspraken. Dit gebeurde ook veelvuldig.

Om 21.30 uur ging iedereen met veel energie naar huis. We kijken dan ook met een heel tevreden gevoel terug op deze tweede informatie avond over energie in ons dorp. Ons dorp gaat voor daadwerkelijke energiebesparing!

Iedereen hartelijk dank voor zijn aanwezigheid en inbreng op deze avond!
De presentaties kunt u vinden op onze website. Voor vragen en ideeën kunt u ook bij eén van de leden van de werkgroep terecht.

Werkgroep Duurzaamheid Heilig Landstichting
(Lies van Campen, Tiny Wigman, Philip Wolbert, Mark van ’t Hof, Helen van der Ven, Wim de Witte en Mireille Nefkens)

——————————————————————————————————————————————–

Informatieavond op woensdag 16 november 2016

Op woensdag 16 november 2016 hield de werkgroep Duurzaamheid HLS een eerste informatieavond in ’t Zaaltje. Deze eerste bijeenkomst ging over energiebesparing.

Naast de wethouder, die uit heeft geleg hoe onze gemeente ondersteuning biedt als we op energie willen gaan besparen, was er een belangrijke rol weggelegd voor de eigen acties en ervaringen van onze dorpsgenoten. Dat maakt deze avond betrokken en dichtbij; we kunnen immers veel van elkaar leren over de vele mogelijkheden die er zijn t.a.v. besparen op de energierekening en duurzaam omgaan met de natuurlijke bronnen.

Eén van de sprekers heeft haar ervaringen gedeeld over een buurtactie en wat dat voor een voordelen heeft. Onze dorpsgenoot Philip Wolbert vertelde hoe hij de energierekening heeft teruggebracht van € 600,- naar € 100,- per maand. De presentatie is eveneens gegeven tijdens de dorpsborrel van 27 november. Hieronder kunt ud de presentatie op uw gemak doorkijken:

presentatie-energiebesparing-hls-16-nov-2016

Een verslagje is ook te vinden op het energieplein Berg en Dal:

Duurzaamheid Heilig Landstichting – verslag startbijeenkomst

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑