Afrikamuseum in een nieuwe jas

Vanaf 30 november 2019 is in het Afrika Museum een volledig vernieuwde vaste opstelling van de collectie te zien. In deze nieuwe opstelling, waarin mensen centraal staan, beleef je het hedendaagse Afrika. Je krijgt een blik op het verleden, het heden en de toekomst van dit op één na grootste continent ter wereld. Interactieve video’s, clips en ‘levende’ portretten nemen je mee langs de diversiteit, dynamiek en complexiteit van Afrika: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design. 

Er bestaat niet zoiets als één Afrika. Het continent bestaat uit 54 landen en heeft meer dan 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken, eeuwenoude koninkrijken en gloednieuwe steden. Al eeuwen zijn Europa en Afrika met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven, in wat het Museum ons laat zien.

In de vernieuwde opstelling worden verschillende thema’s belicht. Een muurschildering door Brian Elstak laat de belangrijkste politieke veranderaars en ontwikkelingen uit de jaren vijftig en zestig zien. De foto’s van Malick Sidibé laten het optimisme van jongeren in Mali na de onafhankelijkheid zien. Een korte film van Bob Njenga is een flitsende mix van sciencefiction, fantasie, mysterie en humor.

IIIn het verlengde van de nieuwe vaste opstelling lopen enkele interessante tentoonstellingen.

Tot maart 2020 kun je in Fashion Cities Africa kennis maken met de modescènes in vier moderne Afrikaanse steden: Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi. De getoonde creaties variëren van streetwear tot couture en van experimenteel design tot ingetogen modeontwerpen.

Tot juni 2020 zijn in het museum indringende portretten te zien van 15 kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. De foto’s zijn van Joana Choumali. Samen met Marijn Heemskerk, Bernadette Ouédraogo en Tony’s Chocolonely vertellen zij Bitter Chocolate Stories, verhalen van gedwongen arbeid en mensenhandel achter de productie van chocola.  

 Jan de Koning

 

Sinds 2014 vormen het Afrika Museum met het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde Leiden en Wereldmuseum Rotterdam,
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.

http://museumovermensen.nl/

Actuele informatie Afrika Museum: www.afrikamuseum.nl