Gepubliceerd

Published on april 27th, 2015 | by Philip

Wo 6 Mei lezing: “Oorlog en bevrijding rondom Heilig Landstichting”

De Heemkundewerkgroep “Van Ploeg tot Heilig Landstichting” presenteert

Woensdag 6 mei 2015

70 jaar geleden

“oorlog en bevrijding rondom Heilig Landstichting’’

70 jaar geleden vierde Nederland de bevrijding van bijna 5 jaar bezetting en onderdrukking door nazi Duitsland.

Deze bevrijding werd in 1945 overal in ons land anders ervaren en beleefd.

Boven de rivieren vooral in Holland betekent het ‘t einde van honger en onderdrukking. In het zuiden was het meer de start van het gewone leven en de wederopbouw en voor het gebied rond Nijmegen uiteindelijk veiligheid, het einde van de beschietingen vanuit Arnhem en het Reichswald.

Het was ook het einde van de inkwartiering van Canadese en Engelse militairen waaruit vele levenslange contacten ontstonden. In de strenge winter van ‘44/’45 waren deze contacten heel belangrijk voor onze voedselvoorziening en brandstof voor onze potkachels.

Een aantal zaken die 70 jaar geleden specifiek betrekking hadden op Heilig Landstichting en omgeving zullen worden belicht door Frans Geertsen. Daarnaast worden fragmenten uit dagboeken van inwoners en militairen voorgelezen door Helma Nijenhuis.

De presentatie begint om 20.00 uur in het Zaaltje hoek Joanneslaan/Carmelweg, Heilig Landstichting.

Toegang is € 3,00  inclusief een kop koffie of thee bij binnenkomst.

U bent woensdag 6 mei a.s. van harte welkom.

Heemkundewerkgroephl@gmail.com